Isı İletkenlik Katsayısı λ (W/m.K): Bir malzemenin fiziksel ve kimyasal yapısına bağlı olarak o malzemenin ısıyı ne kadar ilettiğinin ifadesidir. Örnekler: Demir λ=58, Betonarme λ=2.1, Tuğla duvar λ=0.3, Ahşap λ=0.2, Standart EPS (16 kg/m3) λ=0.038, Standart EPS (22 kg/m3) λ=0.035, Gümüş Aterpor λ=0.032, 30 kg/m3 Aterboard Isı Yalıtım Levhası λ=0.035. λ değeri ne kadar küçükse o malzeme ısıyı o kadar az iletir.
Isı Geçirgenlik Katsayısı U (W/m2K): Farklı malzemelerin arka arkaya dizilmesiyle oluşan bir yapı elemanının ısı geçişine göstermiş olduğu dirençtir. U, malzemelerin ısı iletim katsayısı (λ) ve ısı geçiş yönündeki kalınlığına bağlıdır. U değeri ne kadar küçük olursa, ısı kaybı da o kadar az olur. Şöyle hesaplanır:
U = (λ / d )
d: Levha kalınlığı (mm),
PVC profillerde bir çizgi boyunca u değeri şöyle hesaplanır:
u = 1 [ 1 / ( (0.20882) + ( 1 / λ ) ) ]
λ = ∑ dpvc / λpcv + ∑ dhava / λhava
Odacık sayısı arttıkça u ısı geçiş katsayısı düşer yani iyileşir. Odacık sayısına bağlı olarak saclı profillerin u değerleri sırasıyla 3, 4, 5 ve 6 odacık için 1.6 , 1.5 , 1.4 ve 1.3 W/m2K şeklindedir. Görüldüğü üzere, artan odacık sayısı ile lineer biçimde u değeri düşüşü gerçekleşmez. Aynı kalıpta et kalınlığının A ya da B sınıfı olmasının u değerinde etkisi ihmal edilebilir.
2020 yılında Avrupa’da başta Almanya’da olmak üzere pencerenin u değerinin 0.8 W/m2K değerinden küçük olması istenir. Bu tip pencereler pasif pencereler olarak adlandırılır. Pasif pencerelerde odacık sayısının arttığı, kanat sacının kaldırılıp cam ile profilin yapıştırıldığı, profil içine yalıtım malzemeleri konduğu ve 3’lü cam uygulandığı gözlenmektedir.